«Άκου να δείς: Είτε φταίς είτε όχι, σαν δεν μπορείς άλλο να παλαίψεις, θα πεθάνεις».

Μπέρλτολντ Μπρεχτ

«Κοίτα να ξύνισι μόνους σ': Άμα σι ξύσ' άλλους ή θα σι ξύσ' αλλού ή θα σι γρατσ'νίσ'».

Η μάνα μου {μετάφραση από τα σκλιβανίτικα στο 69-76919060}

«...Μονάχα όταν το νερό έφτασε ίσαμε το σαγόνι του, έπαψε να ελπίζει κι άρχισε να κολυμπάει: Είχε καταλάβει πως βάρκα ήταν ο ίδιος».

Μπέρλτολντ Μπρεχτ {ξανά...}

17.5.09

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Δεν είναι ευφυολόγημα το "αριστερή Αριστερά" αγαπητοί συναγωνιστές, συναγωνίστριες, συναγωνιστάκια ή απλοί επισκέπτες/αναγνώστες.
Είναι αυτό που λείπει... Κι όχι μόνο από μάς, από τον κόσμον όλον λείπει. Λείπει η αριστερή, η ανθρωποκεντρική (κι όχι πλουτοκεντρική, κρατοκεντρική ή θεοκεντρική...) πολιτική, με βασικό σύνθημα αυτό που προβάλλεται στα κοινωνικά Φόρουμ(*):
Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη.
Μα, θα πείτε, όλα τα κόμματα, ακόμα και τα αποκαλούμενα "δεξιά", δεν θα υποστήριζαν κάτι διαφορετικό, αν τά ρωτούσε κανείς. Όλα ανθρωποκεντρικά δηλώνουν... Ειδικά μετά την ανάπτυξη κάποιας οικολογικής συνείδησης σε πλατιά στρώματα των ψηφοφόρων.
Έτσι δηλώνουν... Κι όποιον κοροϊδέψουν, κορόϊδεψαν.
Όμως ό,τι και να κάνει προπαγανδιστικά (τώρα τό έχουν βαφτίσει"επικοινωνιακά" αλλά εγώ ...δεν μασσάω, ούτε σείς πρέπει...) ο κ. Αλογοσκούφης π.χ. δεν μπορεί να πείσει ότι «με την μείωση της φορολογίας των πλουσίων, θα παρακινηθούν να κάνουν επενδύσεις, οπότε θα δημιουργηθούν δουλιές για τον ...κοσμάκη» γιατί κάτι τέτοιο, εφαρμοσμένο κι αλλού, από την εποχή του Ρήγκαν και της Θάτσερ, απλώς μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων-φτωχών, αυξάνει την προκλητική σπατάλη των πρώτων κι όχι τις επενδύσεις.
Και τί είναι πλέον αυτή η καραμέλλα επενδύσεις-επενδύσεις-επενδύσεις, ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη... Ποιές επενδύσεις και ποιά ανάπτυξη, κυρίως ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ανάπτυξη;;;
Να καταστρέφουμε τα τροπικά δάση π.χ. για να έχει να επιδεικνύει το πάτωμα ο κ. τάδε με Μαόνι ή Ιρόκο;;; Να εξαθλιώνονται οι αφρικανοί, να τους θερίζει το AIDS, για να έχουν οι δικτάτορές τους τελευταίου τύπου τζέτ;;; Κι οι εκμεταλλεύτριες εταιρείες πολλά λεφτά, μα εξωφρενικά πολλά λεφτά, για τους C.E.O.(**) τους και τους μεγαλομετόχους;;; Αυτά ακριβώς εννοούν "ανάπτυξη"...
Δεν θα πω περισσότερα για την κοινωνία της «ελεύθερης» αγοράς. Θα βρείτε αρκετά στα μή-λάϊφ-στάϊλ έντυπα. Ούτε για το παραμύθι του ανταγωνισμού, που δήθεν μειώνει τις τιμές, αφού την διάψευσή του τήν βλέπετε κάθε μέρα μόνοι σας.
Όμως το χάσμα μεταξύ πλουσίων-φτωχών γίνεται επικίνδυνο, όσο μεγαλώνει. Αυτό είχε καταλάβει ο Κέϋνς. Και πρότεινε την ορθολογική διαχείρισή του, την μερική αναδιανομή. Έτσι αναπτύχθηκαν, όπως αναπτύχθηκαν, οι λεγόμενες δυτικές χώρες. Η λαιμαργία όμως, η ματαιόδοξη διάθεση για επίδειξη, νίκησε τελικά και τον Κέϋνς... Άρα όσοι σήμερα προτείνουν απλή διαχείριση του συστήματος, πέφτουν έξω ...παρασάγγας.

Μιά αριστερή Αριστερά πρέπει κατ' εμέ από ΕΚΕΙ ν' αρχίσει, από την αντίληψη του ανθρώπου για τη ζωή του, από το ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΗ ΖΩΗ. Τό να πετάμε π.χ. τα ρούχα πρίν παλιώσουν, διότι ...άλλαξε η μόδα;;; Τό να πλημμυρίζουμε τις πόλεις με Ι.Χ. θηριωδών κυβικών;;; Ή μήπως τό να καταφεύγουμε σε εξαρτησιογόνες ουσίες για «τέλειες» συγκινήσεις;;; Και μετά ν' αναρωτιόμαστε γιατί δέρνονται οι "ίμο" με τους "τρέντυ" ή γιατί σφάζονται (κάποιες φορές και κυριολεκτικά...) οι "βάζελοι" με τούς "γάβρους";;; Αυτά είναι καλή ζωή; Όχι δεν είναι ασκητική η προσέγγισή μου, κάθε άλλο! Ανθρώπινη είναι.
Το «κλειδί» για την προώθηση ανθρώπινων ιδεών είναι το αρχαίο ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ. Άμα ξέρεις τί ΕΙΣΑΙ, δεν θα σού χρειαστεί να επιδεικνύεις πόσα πολλά ΕΧΕΙΣ για να αποδείξεις στους γύρω πως είσαι κάτι...
Με αυτήν την οπτική δεν θεωρώ ότι ήταν αριστερή η Σοβιετική Ένωση. Δεν είχε προωθήσει το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ των πολιτών της αλλά αντίθετα πήγαινε να μοιάσει και να ξεπεράσει τα δυτικά πρότυπα «ανάπτυξης», την ανύψωση του υλικού βιοτικού επιπέδου "νέτα-σκέτα", και κατάληξε στα ειδικά καταστήματα delicatessen τροφίμων και άλλων ειδών για τους «απάρατσικ», τους ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού, στο λαθρεμπόριο δολλαρίων στην 5πλάσια τιμή από την επίσημη και στις διηγήσεις των ναυτικών ότι με ένα ζευγάρι νάϋλον κάλτσες μπορούσες να γ....ήσεις οποιαδήποτε ρωσσίδα, ουκρανίδα, ρουμάνα..., για να αναφέρω μόνο τα πιό κραυγαλέα χαρακτηριστικά της σήψης.
---------
(*) ...άντε... και "Φόρα" για τους λατινόπληκτους.
(**) C.E.O: Chief Executive Officers=κορυφαία διοικητικά στελέχη, οι διαβόητοι "μάνατζερ".

# # # # # # #
{αρχική δημοσίευση: 10.2.08}
Τα γεγονότα από τότε έως σήμερα {7.7.09} επαλήθευσαν τραγικά τις παραπάνω θέσεις...

9 σχόλια:

Ναπoλέων είπε...

Τα σχόλια που αφορούν στο "Προοίμιο" βρίσκονται στην επόμενη 1η ενότητα για την "ΠΑΙΔΕΙΑ".
Είχαν αρχικά δημοσιευτεί μαζί στις 10-2-08 και τα σχόλια είχαν γίνει ενιαία, «ανακατεμένα» και για τα δυό θέματα.

grsail είπε...

Έγραψες στον 'Άνεμο' :

[ «3. Αμεση εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη»
Θέλει πολλή κουβέντα φίλε... Έχει πολλά μειονεκτήματα... ]

Ποιά βλέπεις ως μειονεκτήματα ; Δεν είναι ρητορικό τοερώτημα αλλά πραγματικό ! Προσπαθώ να καταλάβω τι πάιζεται και ποιές είναι οι πιθανές 'έξοδοι' από την 'αριστερή κρίση' ...

Ναπoλέων είπε...

@ grsail
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.

1. Επισκέφθηκα το μπλογκ σου, είχα κάποια πράμματα να πώ..., ατύχησα και "σού άφησα" το παρακάτω:
«Θά 'θελα να σού βάλω εδώ ένα "επικοδομητικό" σχόλιο αλλά, όπως ψυχανεμίζομαι, δέχεσαι μόνον από «δικούς» σου.
Άντε γειά!
αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων»

2. Στο θέμα σου τώρα: Έχω παραθέσει τις απόψεις για την ΑΜΕΣΗ δημοκρατία {αλλά και για την αντιπροσωπευτική βέβαια...} στο 2°τμήμα περί δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας.
Εδώ θα πώ κάτι αλλοιώτικο.
Την "άμεση" δημοκρατία στις μέρες μας {που προσωπικά την βλέπω ως πολιτικάντικη «φιοριτούρα», κατά τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό} μπορεί να την παρομοιάσει κανείς με την λειτουργία της "ελεύθερης" Αγοράς, της πλύσης εγκεφάλου δηλαδή για να αγοράσουμε, ΑΜΕΣΑ, όχι δι' αντιπροσώπου..., το άλφα ή το βήτα προϊόν:
Επειδή αποκλείεται να έχουμε τις γνώσεις για να ελέγξουμε την ποιότητα, την χρησιμότητα, την αντιστοιχία αξίας-τιμής κ.ά., αλλά, και άν τις έχουμε τις γνώσεις, μάλλον δεν θα έχουμε το χρόνο ή τη διάθεση να το κάνουμε, να συγκρίνουμε με άλλα πεντ'έξη ομοειδή κλπ κλπ κλπ...

...φροντίζουν οι εταιρείες «promotion» να μάς ...απαλλάξουν από τον κόπο.

«Επιλέγω άμεσα τί καταναλώνω» και ...κουραφέξαλα.
«Άμεση εκλογή» και μπαρμπούτσαλα...

Αν τώρα κάποιοι {ελπίζω όχι και εσύ...} συμμετείχαν το 2004 στην ...ΑΜΕΣΗ εκλογή προέδρου ...χωρίς αντίπαλο...
Βοήθειά τους. Τόσο ήξεραν, τόσο έκαναν.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ:
Η κοινωνία, και κατά συνέπεια η ζωή του καθενός, είναι πιά πολύ σύνθετη και πολύπλοκη και δεν επιτρέπει ούτε «κατά διάνοιαν» εφαρμογή ΑΜΕΣΗΣ δημοκρατίας, εκτός από το επίπεδο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, κι αυτό σε λίγες μόνον περιπτώσεις αποφάσεων.
Αν μή σε καμμία πιά... Ούτε σ' αυτό το επίπεδο...

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

grsail είπε...

@Ναπολέων
Και εγώ ευχαριστώ για την απάντηση.

(1) το blog μου είναι ανοικτό σε όλους, δέχομαι και μηνύματα μίσους αλλά προτιμώ τα μηνύματα αγάπης )

(2) Το ζήτημα της δημοκρατίας (*) (της άμεσης ή της έμμεσης της κίτρινης ή της εμπριμέ) είναι πλέον επίκαιρο από ποτέ ! Η συνέχιση και ολοκλήρωση της αναπόφευκτης ίσως παγκοσμιοποίησης αλλά όπως αυτή μοντελοποιήθηκε στα μυαλά των νεοφιλελεύθερων(**) δίνει ιδιαίτερο βάρος στον ανακαθορισμό των δημοκρατικών μεθόδων και λύσεων όπως και στον νέο ορισμό της Αριστεράς. Η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη και δυστυχώς ή ευτυχώς ακόμα ανοικτή, το τελικό πλαίσιο οι προτάσεις αλλά και το καλά ορισμένο και πλήρες θεωρητικό υπόβαθρο _σε_σύγχρονες_συνθήκες_ λείπουν !! Είναι οι στιγμές που σε κάνουν πραγματικά να αναρωτιέσαι αν η ακύρωση παραίτησης του Αλέκου Αλαβάνου είναι απόδειξη ευθύνης και ανιδιοτελούς προσπάθειας ή για άλλο ένα φαινόμενο ‘Μανώλη’.

(*) Το γοητευτικό όραμα της ‘άμεσης δημοκρατίας’ προσωπικά δεν θα το εγκατέλειπα τόσο εύκολα, βλέπω την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες, επίσης βλέπω την αργή (και γεμάτη δέος) μεταστροφή των προτεραιοτήτων από το επίπεδο του ανθρώπου στο επίπεδο του Είδους, αλλά επιμένω.

(**) οι άνθρωποι αυτοί βγαλμένοι από τα προαύλια των ακριβών Πανεπιστημίων, ως μαθητευόμενοι μάγοι ‘παίζουν’ με πράγματα ιδιαίτερης πολυπλοκότητας και ιστορικού βάθους όπως ο χιμπαντζής με το πληκτρολόγιο. Ως μοιραίοι «ανυποψίαστοι και γι αυτό προνομιούχοι» ... παραφράζοντας τον ποιητή. Ελπίζω «ο αιώνας της δυσφορίας» να βρίσκεται στο τέλος του.

Τα λέμε, grsail

Ναπoλέων είπε...

@ grsail
Αφού το λές ότι το μπλογκ σου είναι ανοιχτό, έτσι θά 'ναι.
Κάτι με μπέρδεψε όμως με τα κουτάκια που εμφανίζονται κάτω από τη φόρμα σχολίων. Και συμπέρανα ότι έχεις περιορίσει τον σχολιασμό στους "εγγεγραμμένους".
Θα ξαναδοκιμάσω.

Στο «ζουμί» τώρα.
Η δημοκρατία (ως σύστημα λήψης αποφάσεων, ως μηχανισμός μετατροπής της βούλησης ενός σώματος σε πράξη, όπως αναλυτικά περιγράφω στο μεθεπόμενο ..."κεφάλαιο") προύποθέτει άφοβους, αυτάρκεις, αυτεξούσιους πολίτες.

Και μοναδικός δρόμος, μοναδική μέθοδος για τέτοιο σκοπό είναι η Παιδεία, ειδικά η Γενική: Τα Νήπια, το Δημοτικό, το Γυμνασιολύκειο.

Για την άμεση δημοκρατία σού ζητάω απλώς να δεις πόσο χρονοβόρα θα ήταν {ανέφικτα χρονοβόρα - δεν μάς διατίθεται αυτός ο χρόνος} αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε γενίκευση των μεθόδων της "ελεύθερης" αγοράς, όπου κάποιοι άλλοι διαλέγουν «πριν από μάς για μάς»... και μάς πείθουν ότι διαθέτουμε απεριόριστο δικαίωμα ελεύθερης επιλογής... από τις επιλογές που ήδη έχουν κάνει.

Το χάλι της σημερινής ΕΜΜΕΣΗΣ δεν είναι αντεπιχείρημα διότι ...απλώς η σημερινή ΔΕΝ είναι δημοκρατία.

Στην έμμεση δημοκρατία, πάλι κάποιοι που εκλέξαμε διαλέγουν για λογαριασμό μας, αλλά διατηρούμε τόσο το δικαίωμα της ανάκλησής τους, όσο και το ΛΕΥΚΟ, το "όπλο" μας δηλαδή να τους υποχρεώσουμε να μάς παρουσιάσουν ΑΛΛΕΣ επιλογές.

Ας ξανάρθουμε στην άμεση.

Θα σε παρακαλούσα να αναλογιστείς μιά τετραμελή οικογένεια η οποία θέλει να πάρει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ την απόφαση για το πού θα πάνε {όλοι μαζί} διακοπές.
Για να είναι σωστή από όλες τις πλευρές η απόφασή τους θα πρέπει να συνεκτιμήσουν:

1. Την ατομική προτίμηση καθενός {βουνό, θάλασσα, ησυχία, πολύβουο θέρετρο κ.ά}

2. Το κόστος κάθε επιλογής.

3. Το κόστος σύνθετης επιλογής {από λίγο όλα}

4. Την διαθεσιμότητα πολυδύναμης επιλογής {ορεινό χωριό 15' από παραθαλάσσιο άστυ} και το κόστος της.

ΑΜΕΣΗ δημοκρατία σημαίνει ότι το ΚΑΘΕ ΕΝΑ μέλος ερευνά όλα τα παραπάνω {και ίσως κι άλλα πολλά που δεν σκέφτηκα...} και μετά κάθονται και συγκρίνουν όλες τις προτάσεις για να καταλήξουν.

Έχουν τόσο διαθέσιμο χρόνο ΚΑΘΕ ΕΝΑ μέλος;;;
Και, έστω κι αν έχουν, αξίζει η σπατάλη του;;;

Και μην μού πείς ότι ΕΝΑ μόνον μέλος της οικογένειας θα αναλάβει να ψάξει το θέμα των διακοπών από όλες τις πλευρές...
Διότι έτσι έχεις ΕΜΜΕΣΗ δημοκρατία.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων
----------------
Υ.Γ.
1. Ο Αλαβάνος, ο Μανώλης ΕτΔ είναι. Επαγγελματίες της Διαδικασίας. Οπότε, χωρίς να είναι ίδιοι..., κάποτε εφαρμόζουν παραπλήσιες τεχνικές...
2. Σέ ευχαριστώ που με βοήθησες να ξετυλίξω αυτές τις σκέψεις για τις δυσκολίες εφαρμογής ΑΜΕΣΗΣ δημοκρατίας, ακόμα και σε μιά ολιγομελή οικογένεια.
Θα πάω μετά να τροποποιήσω την σχετική φράση μου στο περί δημοκρατίας άρθρο μου.
α-α-ε
Ν.

grsail είπε...

Η Δημοκρατία είναι και τρόπος σκέψης και εργαλείο. Η άμεση για μια σειρά προβλημάτων η έμμεση για μια άλλη σειρά (ίσως γενικότερων) προβλημάτων.

Πάντως θα έλεγα Δημοκρτία να είναι και ότι να είναι !

Η τοποθέτηση "Το χάλι της σημερινής ... έως ... ΔΕΝ είναι δημοκρατία" με κάλυψε πλήρως.

Καλές βουτιές !

Ναπoλέων είπε...

@ grsail

Ευχαριστώ για την ευχή και αντεύχομαι για καλές βουτιές σε κάποια δροσερά κύματα. Ίσως από καμμιά βαρκούλα με πανάκι, όπως πιθανόν υποδηλώνει το ψευδώνυμό σου.

Για τις δικές μου όμως δεν είμαι πολύ βέβαιος διότι κλυδωνίζομαι, διστάζω μπροστά στις τόσες επιλογές για το πού να τις κάνω.

Να τις κάνω στις τσέπες μας, όπως ο Παπαθανασίου;

Να τις κάνω στο Δημόσιο Κορβανά, όπως οι πολλοί και ποικίλοι "μάνατζερ¨;

Να τις κάνω στην πλήρη απραξία, όπως ο ...ισχυρός πρωθυπουργός;

Να τίς κάνω στην πισίνα καμμιάς αυθαίρετης μαιζονέτας, όπως ο Σουφλιάς;

Να τις κάνω ...off-shore, όπως ο Βατοπεφραίμ;

Έχω μεγάλο πρόβλημα επιλογής... Μάλλον θα κάτσω στην δροσερή μου Σκλίβανη... χωρίς βουτιές.
Για να είμαι έτοιμος να βουτήξω στην μεγάλη κρίση που θά 'ρθη τέλος Φθινοπώρου... γίνουν-δεν γίνουν εκλογές.

Κλαζoμένιoς είπε...

Από την "επισκεψιμότητα" που έχει το νέο σου μπλογκ, ναπολέων, συμπεράνω τι ψήφους θα πάρει ο ΣΥΝ και οι ...λοιπές αριστερές δυνάμεις.

Κακό Σαββατοκύριακο, κακή ψήφο!
(μην παραξηγηθείς, από ό,τι λέω βγαίνει το αντίθετο... Με έχουν καταραστεί)

Ναπoλέων είπε...

Πράγματι βγήκε (σχεδόν...) το αντίθετο, Κλαζομένιε.

Να περνάς συχνότερα να μάς ...καταριέσαι!

Νά 'σαι καλά!

α-α-ε
Ν.